Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ: ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, THE BEST !!!

2015-01-12 15:18

 

Συνταγή: Δήμητρα Παπαδοπούλου

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

 

ΥΛΙΚΑ:

 

3 διπλά πακέτα μπισκότα «ΜΙΡΑΝΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ»

2 ποτήρια νερού ζάχαρη άχνη

1 πακέτο φρέσκο βούτυρο 250 gr, τύπου «ΚΕΡΚΥΡΑΣ»

5 γεμάτες κουταλιές σούπας κακάο «ΠΑΥΛΙΔΗ»

Μισό κουτί γάλα εβαπορέ «ΒΛΑΧΑΣ»

3 σφηνάκια κονιάκ

Χυμός ενός πορτοκαλιού

2 κουβερτούρες «ΠΑΥΛΙΔΗ» των 125 gr η μία

 

        

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

 

Σε ένα μεγάλο μπολ, σπάμε τα μπισκότα σε δύο και τρία κομμάτια το καθένα. Τα ραντίζουμε με το κονιάκ και το γάλα εβαπορέ. Τα ανακινούμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Θα πρέπει τα μπισκότα να μην γίνουν ούτε πολύ μαλακά, ούτε στεγνά.

Σε άλλο μπολ, βάζουμε το φρέσκο βούτυρο που είχαμε αφήσει εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, πολύ μαλακό. Το δουλεύουμε με το χέρι να αφρατέψει, κατόπιν ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το δούλεμα μέχρι να μην υπάρχει κανένας γρόμπος ζάχαρης. Ρίχνουμε το κακάο, δουλεύοντας καλά-καλά, τον χυμό πορτοκαλιού και όταν γίνει μία λεία κρέμα-σοκολά, πεντανόστιμη, τη ρίχνουμε στα μπισκότα και με πολύ προσοχή, ανακατεύουμε τα δύο μείγματα. Ανοίγουμε αλουμινόχαρτο, το ραντίζουμε με λίγο νερό και εκεί επάνω ρίχνουμε το μείγμα του κορμού και βρέχοντας τα χέρια μας με κονιάκ, δίνουμε σχήμα κορμού δέντρου.

Το τυλίγουμε αεροστεγώς, πιέζοντας ελαφρά από παντού, πλάγια και επάνω, ώστε να το αισθανθούμε συμπαγές. Μπαίνει στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.

 

 

ΝΤΕΚΟΡ

 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τον κορμό σε μακρόστενη πιατέλα. Κόβουμε λοξά τις δύο άκρες. Μετά σε σαγανάκι, κόβουμε τις κουβερτούρες κομματάκια, δύο κουταλιές σούπας νερό και ένα μικρό κομματάκι βούτυρο φρέσκο ή μία κουταλιά σούπας ηλιέλαιο, για το γυάλισμα της σως.

Σε πολύ σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε γοργά έως ότου γίνει η σως λεία και λαμπερή, χωρίς ίχνος σβώλου.

Ρίχνουμε τη σως επάνω στον κορμό, ό,τι περισσεύει στην πιατέλα, το μαζεύουμε με κουτάλι και το ρίχνουμε ξανά επάνω, ώστε να γίνει παχύ το στρώμα κουβερτούρας. Τέλος, με ένα πιρούνι, χαράσσουμε γραμμές και ρόζους, επάνω στον κορμό, έτσι που να θυμίζει ξύλο δένδρου. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Έτοιμος, εύκολος και πεντανόστιμος!

 

TIPS:

 

Προσοχή, ποτέ με μαργαρίνη, μόνο με φρέσκο βούτυρο! Η μαργαρίνη δίνει την εντύπωση του παγωμένου και άνοστου.

Αν σας αρέσει, στο μείγμα βουτύρου-άχνης-κακάο, ρίχνουμε και δυο φλιτζάνια χοντροκομμένα καρύδια, καθώς και 200 gr. δαμάσκηνα απύρηνα, χοντροκομμένα.

Έτσι, συνήθως φτιάχνουμε τον Χριστουγεννιάτικο κορμό, την υπερπαραγωγή!

Επίσης, ποτέ «ΠΤΙ-ΜΠΕΡ», γιατί όταν βραχούν, μουλιάζουν αντιαισθητικά, ενώ τα «ΜΙΡΑΝΤΑ» είναι πιο χοντρά, πιο νόστιμα και αφήνουν έντονες «οξείες» στο γλυκό μας.

Φτιάχνοντας με μιάμιση δόση το γλυκό, κάλλιστα μετατρέπεται σε τούρτα, βάζοντας το μείγμα σε φόρμα στρόγγυλη-σούστα, νούμερο 28 ή 26 του κέικ. Γαρνίρουμε με σαντιγί, όπως μας αρέσει!  

Κόβουμε φέτες ενός πόντου, πάντοτε με υγρό κοφτερό μαχαίρι από τον κορμό ή τρίγωνα κομμάτια όταν είναι σε μορφή τούρτας.

Καλή επιτυχία!