Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ : ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Συνταγή: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου «ΚΕΡΚΥΡΑΣ» (για νοστιμιά)
500 γρ. φρέσκο βούτυρο «LURPAK» (για υπέροχο άρωμα)
400 γρ. φυτίνη (τους κάνει αφράτους)
12 κουταλιές σούπας κονιάκ
10 βανίλιες
2,5 φλιτζάνια τσαγιού άχνη ζάχαρη
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 9 φλιτζάνια τσαγιού)
1,5 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
300 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα με το φλούδι τους, ανάλατα
1 κιλό άχνη ζάχαρη για το τελειωτικό άχνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Αφήνουμε τα βούτυρα εκτός ψυγείου να μαλακώσουν πριν το χτύπημα για 4-5 ώρες.
Αρχίζοντας, χτυπούμε τα βούτυρα όπως είναι μαλακά για 20 λεπτά έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Μετά ρίχνουμε το κονιάκ, τη ζάχαρη και χτυπούμε για άλλα 10 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και λίγο-λίγο ενσωματώνουμε στα βούτυρα με το χέρι πλέον, το κοσκινισμένο αλεύρι ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μία κανονική ζύμη. Αν είναι πολύ μαλακή, απλώνουν οι κουραμπιέδες στο ψήσιμο, ούτε και πολύ σκληρή γιατί δεν θα είναι αφράτοι. Γι΄ αυτό προσέχουμε πολύ σε αυτό τα σημείο, να είναι κανονική, να πλάθεται ευχάριστα, χωρίς να αφήνει ρωγμές. Μετά πλάθουμε σε μέγεθος καρυδιού και μπήγουμε από 2 καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα ενσωματώνουμε προσεκτικά και τους δίνουμε στρόγγυλο σχήμα ή σε σχήμα S. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους.
Ψήσιμο στις αντιστάσεις, περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Προσοχή μην ψηθούν πάνω από το χρονικό όριο που δίνω, γιατί κρυώνοντας θα σφίξουν!
Πριν κρυώσουν, τους βάζετε σε πιατέλα που πάνω της έχουμε κοσκινίσει ζάχαρη άχνη, ώστε να «πατήσουν» πάνω της, κοσκινίζετε επίσης από πάνω μπόλικη για να σκεπαστούν τελείως. Καλό θα είναι αργότερα, να περαστούν και με δεύτερο άχνισμα. Στους πατροπαράδοτους κουραμπιέδες Σμύρνης δεν έμπαινε αμύγδαλο, αντί αυτού, κάρφωναν στο κέντρο από ένα γαρίφαλο. Γίνονται περίπου 100-110 κουραμπιέδες πλούσιοι σε εμφάνιση, πεντανόστιμοι και μοσχοβολούν μαγικά !!!....
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτοι όπως έλεγε η αγαπημένη μου γιαγιά από τα Βουρλά της Σμύρνης !!!...