Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ : ΣΠΑΝΑΚΟΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Συνταγή: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ:
1.300 γρ. αλεύρι «ΑΝΘΟΣ» ειδικό για φύλλο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού ηλιέλαιο
Νερό όσο «πιει» ώστε να γίνει μία κανονική απαλή ζύμη
10 κουταλιές της σούπας ξύδι για να γίνει τριφτό το φύλλο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ:
1 κιλό σπανάκι καλοπλυμμένο και ζεματισμένο
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 δεμάτι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 δεμάτι άνηθο
500 γρ. τυρί φέτα
1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ξερό ή δύο μικρότερα
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο. Κατόπιν, βάζουμε το χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά, μετά τα ψιλοκομμένα πράσα, συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ύστερα το ζεματισμένο σπανάκι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε το λάδι, αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμη λίγο γιατί η γέμιση χρειάζεται λαδάκι. Τέλος, ρίχνουμε με το χέρι χοντροκομμένη τη φέτα τυριού, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και αρχίζουμε τη διαδικασία ανοίγματος των φύλλων. Τα μέτρα που δίνουμε είναι για 10-11 φύλλα, ανάλογα το ταψί. Σε κάθε ανοιγμένο φύλλο, με το πινέλο αλείφουμε ηλιέλαιο για να μην γίνει «βαριά» η πίτα. Στο μέσον των φύλλων, απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και στο τέλος τα περισσεύματα τα γυρίζουμε σε κόθορο στριφτά γύρω-γύρω. Στο τελευταίο φύλλο, αλείφουμε μπόλικο ελαιόλαδο, χαράσσουμε κανονικά τα κομμάτια με προσοχή μέχρι τον πάτο του ταψιού και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, ενώ μετά κατεβάζουμε στους 170, σύνολο ψησίματος 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου, αναλόγως τον φούρνο.
Όταν την βγάλουμε, ραντίζουμε με λίγο νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας 2-3 λεπτά, μετά την ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Καλή μας απόλαυση!