ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – Η κάλπη στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο
Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας σκληρής εκλογικής αναμέτρησης. Είναι σίγουρα μία από τις καθοριστικότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ιστορίας του τόπου. Κατά την διάρκεια λοιπόν κάθε προεκλογικής περιόδου, έρχονται πάντα στη μνήμη μας κάποιες αξέχαστες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που είχαν ως θέμα τους τις εκλογές. Το χιούμορ τους αξεπέραστο και τα μηνύματά τους διαχρονικά. Χιούμορ που το προτιμούν όλοι, άσχετα αν χωρίζονται σε «δεξιούς», «αριστερούς» ή «κεντρώους». Ποιος δε θυμάται άλλωστε τον «Μαυρογιαλούρο» ή την «Κυρία δήμαρχο»; Μια αναδρομή λοιπόν σε μεγάλες στιγμές της ελληνικής κωμωδίας!
Το 1954 συναντάμε στην ταινία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», τον Μελέτη Καπλάνη (Ντίνος Ηλιόπουλος) να υποδέχεται την αδερφή του Μαίρη Καπλάνη-Γκοβότσου (Άννα Συνοδινού) από την Ελβετία μαζί με τον αρραβωνιαστικό της Θανασάκη Γκοβότσο (Βύρων Πάλλης), ο οποίος έχει πάθος με την πολιτική και με την βοήθεια του κουνιάδου του κατεβαίνει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ανεπιτυχώς. Το συγκεκριμένο φιλμ μάλιστα, παραμένει ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο της πολιτικής και των επαγγελματιών πολιτευτών.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1961 πάλι ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο έργο «Ζητείται ψεύτης», υποδύεται έναν εκ φύσεως ψεύτη, τον Θόδωρο Πάρλα ή Ψευτοθόδωρο και έτσι προσλαμβάνεται ως ιδιαίτερος γραμματέας στο γραφείο του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη (Παντελής Ζερβός). Μια ταινία που ασχολείται με τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, διακωμωδώντας έτσι μία από τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Η Γεωργία Βασιλειάδου ως Ασπασία Ζομπαρλά και ο Βασίλης Αυλωνίτης σαν Ανάργυρος Προκόπης στην «Κυρία δήμαρχο» (1960), παριστάνουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων σε ένα παραθαλάσσιο χωριό και οι κόντρες τους δεν έχουν τέλος. Τα πνεύματα οξύνονται περισσότερο όταν και οι δύο αποφασίζουν να βάλουν υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου.
Λατρεμένη η σκηνή με την υποψήφια δήμαρχο να κρατά ένα τεράστιο τετράδιο και να περνά από τις πόρτες των νοικοκυράδων, σημειώνοντας ψήφους και απειλώντας με αποκαλύψεις για όσες δεν την ψηφίσουν.
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, στο φιλμ «Υπάρχει και φιλότιμο»(1965),ανακαλύπτει μετά από μια περιοδεία στην εκλογική του περιφέρεια, τις απάτες των υποτιθέμενων έμπιστων συνεργατών του και αποφασίζει για λόγους αξιοπρέπειας να παραιτηθεί.
Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογιαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα και είναι το σημείο αναφοράς κάθε φορά που η χώρα μας μπαίνει σε προεκλογική περίοδο.
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος υποδυόμενος τον Κοσμά Σκούταρη, κομματάρχη ενός νησιού στην ταινία «Τζένη-Τζένη» (1966), προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μπει στη Βουλή ο Γκόρτσος, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος, εφοπλιστής Μίλτος Κασσανδρής (Λάμπρος Κωνσταντάρας) κατεβάζει για υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές τον ανιψιό του Νίκο Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης) ο οποίος παντρεύεται την κόρη του Σκούταρη, Τζένη Σκούταρη (Τζένη Καρέζη) ύστερα από προτροπή του θείου του μιας και κινδύνευε να χάσει τις εκλογές, έτσι ώστε να εξουδετερώσει την πολιτική αντίδραση του Κοσμά με αντάλλαγμα επίσης την πληρωμή εκ μέρους των χρεών του.
Μια ταινία επηρεασμένη σαφέστατα από τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής - αλλεπάλληλες εκλογές, αποστασία κλπ. - ρίχνει μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πολιτικό κλίμα της εποχής και στη δύναμη των κατά τόπους κομματαρχών.
Στην «Βουλευτίνα» (1966), βλέπουμε την Ρένα Βαρλάμου (Ρένα Βλαχοπούλου) να αναλαμβάνει την προεκλογική εκστρατεία του αρραβωνιαστικού της Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης), ο οποίος χάνει όμως τις εκλογές σε αντίθεση με την Ρένα που εκλέγεται πρώτη βουλευτής αφού ο θείος της, πολιτικός καριέρας, , που είχε ξαναεκλεγεί βουλευτής στο νησί και την είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του ως επιλαχούσα, πεθαίνει ξαφνικά, παίρνοντας τη θέση του η Ρένα.
Στην ταινία ξεχωρίζουν τα αστεία προεκλογικά τρεχάματα και οι λόγοι με το φορτηγό/εξέδρα!
Τελειώνοντας αυτήν την αναδρομή, ας ελπίσουμε σε καλύτερες ημέρες για την Ελλάδα !... Άντε και… καλό βόλι !!!