Η κυβέρνηση της δυναμικής επανεκκίνησης
Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Σε πρώτη φάση το πρώτο πράγμα που μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον κυοφορούμενο εδώ και καιρό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι πως η κυβέρνηση κάνει μία δυναμική επανεκκίνηση με την είσοδο νέων στελεχών, με αιχμή την υπουργό Εργασίας κ.Αχτσιόγλου, η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής ως διευθύντρια στο Υπουργείο που ήταν ο προκάτοχός της κ.Κατρούγκαλος, γιατί πρωταγωνιστούσε στις διαπραγματεύσεις και έχει ακούσει επαινετικά σχόλια από τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή μπορεί και ανταποκρίνεται επαρκώς στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αποτυπώθηκε και στην προηγούμενη συμφωνία για τα εργασιακά, άσχετα αν βλέπαμε μπροστά τον κ.Κατρούγκαλο να δέχεται τα πυρά, που είναι και ο λόγος που έφυγε από το Υπουργείο και δεν ήθελε ο ίδιος να μείνει.
Τώρα όσα ακούγονται για την ίδια, ότι είναι μία γυναίκα μόλις 31 ετών και χωρίς πολλά ένσημα, αυτοί δεν είναι λόγοι για να προδικάσουν την θητεία της στο Υπουργείο. Άλλωστε εδώ που τα λέμε πότε να προλάβει να μαζέψει κάποια ένσημα στην ηλικία που βρίσκεται μετά από τόσες σπουδές και με την ανεργία να καλπάζει τα τελευταία εφτά χρόνια ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες; Δεν θα κριθεί ούτε από το νεαρό της ηλικίας της, ούτε από το φύλο της, θα κριθεί στο τι θα κάνει με τα εργασιακά, θα κριθεί στο τι θα κάνει με την ανεργία στους συνομίληκούς της, που είναι 30 ετών και θέλουν κάποτε να πάρουν σύνταξη. Καλύτερα που είναι μία νέα κοπέλα, μπορεί να έχει και σύγχρονες ιδέες, γιατί έχουμε χορτάσει από αναχρονιστικά μυαλά!
Σε δεύτερο επίπεδο πρέπει να επισημάνουμε πως και με και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με την μετακίνηση του κ. Σταθάκη στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την τοποθέτηση του κ. Πιτσιόλα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας αλλά και του καθηγητή κ. Παπαδημητρίου, δίνει μία αίσθηση επανεκκίνησης και στον τομέα αυτό. Βέβαια προβληματίζει το γεγονός, ότι ο νέος Υπουργός , ένας καθηγητής αποδεκτός στο εξωτερικό, με τεράστια εμπειρία, να χρειάζεται να απολογείται για τοποθετήσεις του σχετικά με την εισήγησή του για ύπαρξη παράλληλου νομίσματος, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, είναι λίγο προβληματικό. Από τον νέο υπουργό Οικονομίας, περιμένεις μόνο και από την συμβολική του παρουσία, ότι θα εμπνεύσει έτσι ένα κλίμα αναπτυξιακό και θετικό.
Στον χώρο της εκκλησίας , στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον κ. Φίλη να απομακρύνεται, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον είχε βαθμολογήσει με 20 για την απόδοσή του στο σχολείο, εδώ φαίνεται ότι έχουμε μία νίκη της εκκλησίας. Και ακόμη η τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος είναι ένα ισχυρό κομματικό στέλεχος, περισσότερο διεκπεραιώνει μια εσωκομματική ισορροπία μέσα στην κυβέρνηση και μπορεί αν χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο να συμβάλλει στο δρόμο προς τις εκλογές.
Είναι μία κυβέρνηση για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, να καταφέρει να πάρει ότι μπορέσει στο χρέος και να έχει μπροστά της την προοπτική των εκλογών με θετικό πρόσημο. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο πρωθυπουργός, τοποθετώντας και νέα στελέχη για να δώσει μία νέα δυναμική.
Πέρα από τις εκτιμήσεις για τον ανασχηματισμό και τα νέα πρόσωπα, το παρασκήνιο των μετακινήσεων ή απαλλαγών των υπουργών από τα καθήκοντά τους, όλοι θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα και την αφοσίωση στους στόχους που αναφέρονται πιο πάνω, πάντα βέβαια με ομαδικό πνεύμα.