Μεταξύ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον
Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Αυτό που συνέβη σήμερα με την επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντικό. Φυσικά και δεν θα πρέπει να μας κάνει να θριαμβολογούμε, διότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Σίγουρα αποφεύχθηκε αυτό που όλοι απευχόμασταν ή τουλάχιστον η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, δηλαδή την γενική κατάρρευση της χώρας με ένα Grexit.
Αυτή η συμφωνία θα βασιστεί σε ένα πακέτο σκληρότατων, άδικων, υφεσιακών μέτρων. Το θέμα είναι να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη, να μην γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι, γι’αυτό θα πρέπει η χώρα να μπει σε μια τροχιά ριζικών αλλαγών, μεταβολών, οι οποίες να σχετίζονται με την αναμόρφωση του κράτους και να προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα και να θίξει τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτήν τη συμφωνία, κυρίως τα μεγάλα συμφέροντα και ο Αλέξης Τσίπρας που είναι ένας νέος άνθρωπος και άφθαρτος πρωθυπουργός καλείται να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Αλέξη Τσίπρα, πως πήρε την πολιτική ευθύνη εξολοκλήρου επάνω του, έστω και ετεροχρονισμένα, επέδειξε ένα πολιτικό θάρρος και έφερε μία πολύ επώδυνη συμφωνία, που δίχως όμως αυτήν η χώρα θα κατρακυλούσε ακόμη περισσότερο με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.
Τώρα ακολουθούν τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης. Ο ανασχηματισμός θεωρείται θέμα χρόνου, ενώ κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών, εφόσον σταθεροποιηθεί η οικονομία. Είδαμε τα τελευταία 24ωρα το εξής οξύμωρο, η αντιπολίτευση να στηρίζει αυτήν τη συμφωνία, σε αντίθεση με ένα κομμάτι της κυβέρνησης να αρνείται να δώσει την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα να πάει να διαπραγματευθεί. Και εδώ δοκιμάζεται η εθνική συνεννόηση, που είναι απαραίτητη ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης.