ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Κορίτσια, ο Μπάρκουλης… «έφυγε» για πάντα…
Κείμενο και φωτογραφίες αρχείου από τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο
Δυστυχώς αυτήν τη φορά είναι αλήθεια… Ο δημοφιλής ηθοποιός μας Ανδρέας Μπάρκουλης δεν βρίσκεται πια στη ζωή… Ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί… Άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 στη 13:30 μ.μ., στο νοσοκομείο Αγία Όλγα όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 στις 17:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό των Αγ. Θεοδώρων στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης Αττικής.
Στο «Σινεμά ο Παράδεισος» τον περιμένουν η «Μουσίτσα» Αλίκη Βουγιουκλάκη για να του τραγουδήσει «Χειλάκι πετροκέρασο και μάγουλο βερίκοκο, ρίκο ρίκο ρίκοκο…», η «Τζένη, Τζένη» Τζένη Καρέζη για να παίξουν μια παρτίδα τάβλι, η «Τρελή τρελή σαραντάρα» Ρένα Βλαχοπούλου για να της μάθει βιολί και να σκάσει από το κακό της η «Κοκκάλω» Τασσώ Καββαδία, ο «Σπαγγοραμένος» Λάμπρος Κωνσταντάρας για να πάνε στα μπουζούκια και να τους τραγουδήσει η Πόλυ Πάνου «Είναι κρίμα επομένως να ΄σαι ένας σπαγγοραμένος» και τόσοι άλλοι…
Το blog μας τον αποχαιρετά με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από τη ζωή και την καριέρα του.
Πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία "Μαρία Πενταγιώτισσα" (1957) με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Πάλι με την Αλίκη στην μεγάλη τους κινηματογραφική επιτυχία "Η μουσίτσα" (1958).
Με την Τζένη Καρέζη στην ταινία "Χριστίνα" (1960).
Στο πολεμικό δράμα "Κονσέρτο για πολυβόλα" (1967) με την Τζένη Καρέζη και τον Σπύρο Καλογήρου.
Κι εδώ με την Τζένη από την παράσταση "Το παιχνίδι του γάμου" (των Γιαλαμά-Πρετεντέρη) που ανέβηκε στο θέατρο Χατζηχρήστου το 1968.
"Ο σπαγγοραμμένος" (1967) με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Κατερίνα Γιουλάκη, ήταν ριμέικ της ταινίας "Ένα βότσαλο στη λίμνη" των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου. Ο Μπάρκουλης και ο Κωνσταντάρας εκτός από συνεργάτες ήταν και αχώριστοι φίλοι στη ζωή.
Με την Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία "Ζητείται επειγόντως γαμπρός" (1971).
Εξώφυλλο στην "Ραδιοτηλεόραση" με την Μάρω Κοντού για το "Θέατρο της Δευτέρας" (1981). Εκείνη την εποχή δήλωνε στο "Τηλέραμα": "Πουλήσαμε τελικά και τον κινηματογράφο. Τον τινάξαμε στον αέρα, ακριβώς όπως τινάξαμε και το θέατρό μας".
Με την Κατερίνα Αποστόλου στην τηλεοπτική σειρά "Το δίλημμα" (ΕΡΤ-2, 1986).
Από την τηλεοπτική σειρά "Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη" (MEGA, 1990-91) που ήταν βασισμένη στο αστυνομικό μυθιστόρημα του "μετρ" του είδους Γιάννη Μαρή, "Ζήτημα εμπιστοσύνης".
Με την Έλενα Ναθαναήλ στην τηλεοπτική σειρά "Το γαλάζιο διαμάντι" (ΑΝΤ1, 1992-93).
Με την κόρη του Βίκυ Μπάρκουλη-Καρλατήρα και τα εγγόνια του. Την κόρη του Βίκυ την είχε αποκτήσει με τη Μαρία Βασιλοπούλου, ενώ έχει βαφτίσει το μικρότερο από τα παιδιά της Βίκυς και εγγόνι του, Αλέξανδρο. Οι σχέσεις πατέρα-κόρης είχαν αποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η τυπική πράξη αναγνώρισης έγινε τον Οκτώβριο του 1997, αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής.
Όταν η αλησμόνητη ηθοποιός Μαρία Μπονέλου, επισκέφτηκε τον Ανδρέα Μπάρκουλη στο "Δρομοκαϊτειο", όπου νοσηλεύτηκε με ψυχολογικά προβλήματα το 1997.
Τρισευτυχισμένος μαζί με την τελευταία σύζυγο της ζωής του Μαίρη, στη βάφτιση του γιου τους Νικολάου-Γεωργίου (2002) και με νονά την καλή φίλη και συνάδελφό του Άννα Φόνσου. Η Μαίρη στάθηκε σαν βράχος στο πλευρό του μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Άννα Φόνσου από την πλευρά της ήταν πολύ συνδεδεμένη με την οικογένεια Μπάρκουλη και τους βοήθησε ηθικά και οικονομικά.
Στα χρόνια της ωριμότητας.
Στην κηδεία του ηθοποιού Σταύρου Παράβα (Σεπτέμβριος 2008). Διακρίνονται επίσης ο Γιάννης Βογιατζής και ο Γιώργος Κατσαρός.
Βιογραφικό Ανδρέα Μπάρκουλη
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936. Παιδί εκπαιδευτικών και άριστος μαθητής. Από τα εφηβικά του χρόνια συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το θίασο των Σπύρου Μουσούρη – Κρινιώς Παπά, παράλληλα με τις θεατρικές σπουδές του στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.
Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1956 -χρονιά που πήρε την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος του ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο- με τον «Κορυδαλλό» του Ζαν Ανούιγ και στον κινηματογράφο ένα χρόνο αργότερα στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Μαρία η Πενταγιώτισσα», δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το θελκτικό παρουσιαστικό του, η ευγενική φυσιογνωμία και η φυσική του γοητεία σε συνδυασμό με το έμφυτο ταλέντο του, γρήγορα τον καθιέρωσαν ως τον πιο δημοφιλή πρωταγωνιστή του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής εκείνης.
Έπαιξε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως « Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958), «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1966), «Ησαΐα μη χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).
Εξαιρετική ήταν και η πορεία του στο θέατρο μέχρι το 1973, όταν μία υπόθεση με ναρκωτικά τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και το 1974 έφυγε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε με το τραγούδι και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο λεγόμενο ποιοτικό θέατρο. Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) . Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες την επαφή του με το «σανίδι».
Στη μικρή οθόνη εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1992), «Αμαρτίες γονέων» (1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.
Ήταν λάτρης του αυτοκινήτου και έτρεχε ερασιτεχνικά σε Αγώνες Rally.
Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους, λυγερόκορμους και με βλέμμα βαθύ που τα έλεγε όλα, ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Η ατάκα έμεινε στο πέρασμα των χρόνων, μια και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Μίμης Στεφανάκος, την έκανε σλόγκαν, αφού την έλεγε στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε κάνει τρεις γάμους και έχει αποκτήσει τρία παιδιά , όπου τα δύο είναι εκτός γάμου. Ο πρώτος ήταν με την Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα. Έκανε κι έναν αρραβώνα με την γνωστή λαική τραγουδίστρια Καίτη Γκρέϋ.
Έζησε μια γεμάτη ζωή που τα είχε όλα, επιτυχίες, αποτυχίες, δόξα, ομορφιά, φήμη, λεφτά, έρωτες, δικαστικές περιπέτειες, οικονομικές δυσκολίες. Οι ταινίες του πάντα θα μας τον θυμίζουν. Καλό του ταξίδι…
Στιγμές μιας λαμπρής και ταραχώδους ζωής: