2018 ήταν και πέρασε

2018-12-30 19:28

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Μια ανάσα βρισκόμαστε πριν να περάσει το 2018 στην Ιστορία. Όλοι λίγο-πολύ αυτές τις ημέρες κάνουμε έναν απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει, σκεφτόμαστε τι κάναμε, ποιοι από τους στόχους που βάλαμε εκπληρώθηκαν, ποιες εκκρεμότητες μένουν για του χρόνου…

  Όπως και να ’χει, το 2018, συνέβησαν πολλά σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό που άφησαν έντονο το στίγμα τους.

  Εντός συνόρων, η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», αμφισβητήθηκε σχεδόν από όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την διοργάνωση πάνδημων συλλαλητηρίων εναντίον της.

  Τον Αύγουστο βγήκαμε τυπικά από το μνημόνιο, αλλά επί της ουσίας έχουμε μεγάλο ανήφορο ακόμη…

  Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στις Καστανιές Έβρου την άνοιξη και η απελευθέρωσή τους μερικούς μήνες αργότερα, ήταν ένα θέμα που  συγκλόνισε αναμφισβήτητα τη χώρα.

   Όσο οδυνηρή ανάμνηση κι αν είναι, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την τραγωδία στο Μάτι στις 23 Ιουλίου με συνέπεια να θρηνήσουμε 100 συνανθρώπους μας που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Τα δάκρυα όλων μας δεν έπαψαν να κυλάνε...

   Το νερό νεράκι για έξι ημέρες, λίγο πριν το Πάσχα, είπαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όταν καταστράφηκε ένας πεπαλαιωμένος αγωγός ύδρευσης. Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά.

  Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς, ο άδικος χαμός του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου έπειτα από πτώση μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000 λίγο πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Σκύρου και του επισμηναγού Νικολάου Βασιλείου  όταν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Π.Α. Τ-2 έπεσε βόρεια της Σπάρτης, το λουκέτο στο πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι  της χώρας MEGA τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, η δολοφονία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα από σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας και της 21χρονης φοιτήτριας Έλενας Τοπαλούδη στη Ρόδο από δύο φερόμενους ως δράστες νεαρούς, ήταν κάποια από τα θέματα που συντάραξαν την κοινή γνώμη.

  Στις αρχές της χρονιάς δόθηκε ένα τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες από τα εμπορικά καταστήματα για περιβαλλοντικούς λόγους.

  Η μεγάλη επιτυχία του Λευτέρη Πετρούνια , όταν στέφθηκε για τρίτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους και οι διακρίσεις για την ταινία  «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου (πέντε υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες και δέκα βραβεία στα British Independent Film Awards) μας έδωσαν μεγάλη χαρά!

  Στο εξωτερικό, οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, η πολιτική κρίση που παρατηρήθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, η ιστορική συνάντηση του προέδρου  των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η επανεκλογή Ερντογάν και η αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του CDU, καθώς και η διάσωση των εγκλωβισμένων παιδιών σε σπηλιά της Ταϊλάνδης, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας.

  Το 2019 θα είναι σίγουρα ένα έτος με πολλές εξελίξεις για την Ελλάδα  -τέσσερις κάλπες θα στηθούν- κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για όσα θα δούμε και θα ζήσουμε…

  Χρόνια πολλά και ειρηνικά, με υγεία, εργασία, αισιοδοξία, θετική ενέργεια, καλή τύχη, ό,τι επιθυμεί ο καθένας μας και περισσότερες ευχάριστες ειδήσεις!