Ανηφόρα μετά το πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση

2017-03-08 22:03

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Με διάχυτη την αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Το πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση έγινε, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός.

  Όπως σε κάθε συμφωνία έτσι και σε αυτήν τη μερική, υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά.  Τα θετικά είναι ότι έκλεισαν τα εύκολα. Δηλαδή έκλεισε το δημοσιονομικό κενό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, έκλεισε και το θέμα της ενέργειας. Όταν φύγουν οι θεσμοί για το EuroWorking Group, δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, στην πραγματική οικονομία. Θα υπάρξει βέβαια στασιμότητα κι αυτή βέβαια δεν πρέπει να κρατήσει πολύ γιατί θα τηρούν όλοι στάση αναμονής.

  Σχετικά με τα δύσκολα που ακολουθούν, είναι το αφορολόγητο, οι μειώσεις των συντάξεων, τα αντίμετρα, τα εργασιακά, που όλοι θέλουν να τα ξεχωρίσουν από την αξιολόγηση, αλλά για να γίνει η εκταμίευση και η ποσοτική χαλάρωση, πρέπει να ολοκληρωθεί συνολικά η αξιολόγηση. Δεν μπορεί βέβαια κανείς να αφαιρέσει ένα σκέλος από την αξιολόγηση με χειρουργικό τρόπο.  Έχουμε φυσικά και την απομείωση του χρέους, που είναι η προϋπόθεση για να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επομένως η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη.  Ακούστηκε και το σενάριο να «σπάσει» η διαπραγμάτευση  ώστε να πάει «σπαστή» και η εκταμίευση για να μην μείνουμε στον αέρα από ρευστότητα ενόψει Ιουλίου και των 7 δισ.

  Η διαπραγμάτευση φαίνεται δύσκολη και τα αποτελέσματα θα φανούν μέχρι το καλοκαίρι.