Αντίο Ειρήνη Παπά...

2022-09-14 13:14

 

 

 

Επιμέλεια και φωτογραφίες αρχείου από τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο

 

 

  Η "ζωντανή Καρυάτιδα" , η διεθνούς φήμης ηθοποιός μας με τη λαμπερή και δυναμική προσωπικότητα, μορφή ταυτόσημη της ελληνικότητας, που πρέσβευσε παγκοσμίως τον ελληνισμό, έφερε την αρχαία ελληνική τραγωδία πιο κοντά σε όλους μας και αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, η Ειρήνη Παπά πέρασε στην αιωνιότητα... Στη μνήμη της εμβληματικής ηθοποιού μας, ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και την καριέρα της.  

 

Χιλιομόδι Κορινθίας, παιδικά χρόνια. Αριστερά η Ειρήνη Παπά και δεξιά η αδερφή της, συγγραφέας και μητέρα του γνωστού σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Εικόνες" στο πλαίσιο συνέντευξης της Δέσποινας Τατάκη το 1989.

                                                    

1983. Ως "Ηλέκτρα" στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης. Η μουσική ήταν του Βαγγέλη Παπαθανασίου και τα κοστούμια της γλύπτριας Μαρίνας Καρέλλα. Η ελίτ της Αθήνας έδωσε το "παρών" στις κερκίδες. Από το περιοδικό "Εικόνες".

               

«Κοίταξε, στην Ελλάδα οι κριτικοί πάντα με “έθαψαν”.  Ό,τι κι αν έκανα.  Από την πρώτη μου κινηματογραφική εμφάνιση μέχρι την τελευταία θεατρική. Πάντα!  Δεν ξέρω γιατί. Δικαίωμά τους  είναι.  Κάθε φορά που δουλεύω στην Ελλάδα, την επόμενη της πρεμιέρας παίρνω τις εφημερίδες και όταν οι κριτικές είναι κακές λέω: “Καλά πήγα”», είπε στο περιοδικό "Τηλέραμα" 17/5/1986, με αφορμή ένα ρεσιτάλ που έδωσε στην Ιταλία με ελληνικά τραγούδια.

                              

Με την Τζένη Καρέζη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε δεξίωση που ακολούθησε μετά την πρεμιέρα του θεατρικού έργου που ανέβασε η Αλίκη "Εβίτα", 1981. "Σε ποιον αιώνα θα βρεθούν ξανά μαζί μες στην Αθήνα..." που λέει και το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

                             

"Μας περιμένει στο θέατρο το αιώνιο" είχε δηλώσει η Ειρήνη Παπά για το θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη το 2011. Αντάμωσαν πια μαζί...φίλοι και συνοδοιπόροι στο δρόμο της Τέχνης.

      

 

Συνάντηση δύο κινηματογραφικών μύθων. Ειρήνη Παπά και Άντονι Κουίν. Συνεργάστηκαν σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες.

 

             

 

"Πρέσπεια 2002" προς τιμήν  του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μιλένα Αποστολάκη, Γιώργος Λιάνης, Ειρήνη Παπά, Γιάννος Παπαντωνίου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μελίνα Ασλανίδου. 

 

            

 

Από την τελετή για την εκλογή της ως "Γυναίκα της Ευρώπης για το 2002".  Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας  "Έθνος" εκείνη την εποχή, η τελετή πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στις 7/12/2002 στην αίθουσα της βελγικής Γερουσίας. Η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός "σάρωσε" στην ψηφοφορία για τον τίτλο - που πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2002 στις Βρυξέλλες με 22 ψήφους (σε σύνολο 28) επιτυχία που θεωρείται μεγάλη. 

 

                                       

 

                            Από τιμητική της διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1997.

 

                                      

Με τη Νόνικα Γαληνέα,  το Μιχάλη Κακογιάννη και το Γιάννη Βόγλη σε θεατρικές πρεμιέρες. Πάντα στο πλευρό των συναδέλφων της.

 

                                                                     

 

                    

 

«Δεν έχω αίσθηση της ηλικίας μου. Νομίζω ότι είμαι 13 χρονών, ανώριμη και παρθένος.  Εντάξει, το έξω μου χαλάει. Τι να κάνω;  Ας μην χαλάσει όμως το μέσα», είχε δηλώσει στο περιοδικό "Εικόνες" και την Άννα Παναγιωταρέα το 2004. 

                                       

 

 

«Δεν ξέρω αν έχω ταλέντο, αν παίζω καλά, αλλά τον χαρακτήρα μου και τον εαυτό μου τον βάζω κάτω κάθε μέρα και τον κοπανάω», "Εικόνες", Ιούνιος 2004. 

 

 

                      

 

 

Καλό της ταξίδι...