Ελπίζοντας σε μία λύση…

2017-05-23 22:52

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Είναι δύσκολο πώς ο πρωθυπουργός που πριν από λίγες ημέρες εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας σχετικά με το χθεσινό Eurogroup μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, γιατί αυτήν την σκληρή πραγματικότητα αντιμετώπισε ο κύριος Τσακαλώτος χθες βράδυ, ο οποίος  πήγε για να πάρει το χρέος και παραλίγο να πάρει ένα επόμενο μνημόνιο.  Το αρνήθηκε ο ίδιος και διαλύθηκε η συνεδρίαση. Προς το παρόν δεν πήραμε κι άλλο μνημόνιο. 

  Με βάση τα χθεσινά χάσαμε πάρα πολλά.  Δεν πήραμε τη δόση, στοιχείο που επηρεάζει την άνοδο της ανάπτυξης, κατοχυρώθηκε το πλεόνασμα 3,5% και για το 2022, πέρασε ξανά η γραμμή Σόιμπλε πως αν είναι απαραίτητο θα εφαρμοστούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν για τη ρύθμιση του χρέους και ξαφνικά μπήκε στη συζήτηση θέμα για πλεονάσματα 2,2% μέχρι το 2060.

  Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πολύ οριακά για όλες τις πλευρές, Στις 15 Ιουνίου θα προσπαθήσουν να βρουν μία λύση. Έχουμε κάνει πάρα πολλές θυσίες για να μην κάνουν κι εκείνοι από την πλευρά τους το χρέος τους. Μακάρι να επικρατήσει η ψυχραιμία και να βρεθεί μία λύση για το χρέος.