Η ήττα του Ερντογάν και η νέα περίοδος για την Τουρκία

2017-04-18 22:40

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Αν διαβάσουμε τον χάρτη του δημοψηφίσματος, μπορούμε να διαπιστώσουμε  ότι η χώρα τείνει προς έναν διαμελισμό, βλέπουμε τα «ΟΧΙ».  Το αποτέλεσμα είναι μία ήττα για τον Ερντογάν. Έχασε πρώτα την πρωτεύουσα της χώρας , έχασε την εμβληματική πόλη Κωνσταντινούπολη όπου ήταν δήμαρχος στο παρελθόν , έχασε τη Σμύρνη και όλες τις παραλιακές πόλεις με μεγάλα ποσοστά που αγγίζουν και το 70%. Έχασε και όλες τις θάλασσες του νομού του Μαρμαρά εκτός από την Προύσα για κάποιους λόγους.

  Το σύνολο των τεσσάρων κομμάτων που στήριζαν το «ΝΑΙ» είχε μία εκλογική επιρροή στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που άγγιζε το 65%. Για το 65% πήρε το 50% και όπως θα αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες αυτό είναι και αποτέλεσμα νοθείας. 400.000 περίπου αξιωματικοί, στρατιώτες, πολιτοφύλακες στη Νοτιοανατολική Τουρκία με κατάσταση έκτακτης ανάγκης έκαναν όργια στα εκλογικά τμήματα, άρα όταν από το 65% παίρνεις το 50%, αυτό είναι μία ήττα.

  Σχετικά με τη νέα περίοδο που μπαίνει η Τουρκία, θα γίνουν πρωτόγνωρα πράγματα. Πρώτη κίνηση του Ερντογάν είναι να επηρεάσει τη δικαιοσύνη.  Πήρε έναν δρόμο που πήραν και οι προηγούμενοι από αυτόν. Ο Καντάφι, ο Χαφέζ Αλ Άσαντ και τώρα ο γιος του και ο Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτόν τον δρόμο πήρε. Φυσικά θα υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες της Τουρκίας, ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Η δικαιοσύνη θα είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον Ερντογάν, εκτός όμως από τη δικαστική θα ελέγχει και τη νομοθετική εξουσία γιατί κάθε νόμος θα τίθεται υπό την αίρεσή του και θα μπορεί με ειδικό κανονισμό να τροποποιεί τον οποιοδήποτε νόμο που ψηφίζεται από τη Βουλή.

  Το κυριότερο, δεν θα έχουν το δικαίωμα να τοποθετούν διοικητές τους κρατικούς οργανισμούς οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ο ίδιος στην εκτελεστική εξουσία. Άρα δικαστική, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία θα είναι στα χέρια του. 

  Μέχρι να κατοχυρωθεί το αποτέλεσμα, θα περάσουμε μία περίοδο εσωστρέφειας, ίσως να δούμε και κάποιες διαδηλώσεις στην Τουρκία, ίσως η Δύση να κάνει τις παρεμβάσεις της πολύ προσεκτικά γιατί ο Ερντογάν, ο μόνος παράγοντας που συσπειρώνει τον λαό του, είναι η αντιευρωπαϊκή και αντιχριστιανική του ρητορική. 

  Εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ,  το μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οικονομία είναι τα πέντε ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η Τουρκία.

  Μια νέα εποχή λοιπόν ξεκινά για την Τουρκία.