Οι απώλειες του 2017...

2017-12-29 22:37

 

 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Το 2017 όπου να 'ναι  θα αποτελεί παρελθόν. Μέσα σε μια χρονιά με ποικίλα γεγονότα, «έφυγαν» από τη ζωή προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που άφησαν το στίγμα τους στον τομέα που δραστηριοποιήθηκαν. Ας τις θυμηθούμε…

  Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Νίκος Κούνδουρος, πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου σε ηλικία 90 ετών. Εμβληματική μορφή για το ελληνικό σινεμά, με διεθνείς διακρίσεις και μια δική του ιδιαίτερη, παθιασμένη και πάντοτε νεανική αίσθηση για το σινεμά και τη ζωή.

          

  Ήταν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Στάθης Ψάλτης έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο κατέληξε στις 21 Απριλίου, αφήνοντας πίσω του μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες και θαυμασμό από εκείνους που τον παρακολούθησαν είτε στον «Συμβολαιογράφο», μια ερμηνεία που τον καθιέρωσε είτε στις βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980, όπου οι ατάκες του «έγραψαν» και εκείνος, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, πάντα τις υπερασπίζονταν είτε στις θεατρικές του εμφανίσεις.

       

  Μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, που ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο αιφνίδιος θάνατος της Ζωής Λάσκαρη στις 18 Αυγούστου σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα. Η αξέχαστη ηθοποιός μας που έγραψε τη δική της ιστορία στη σκηνή και στην μεγάλη οθόνη, κάνοντας ρεκόρ πρωταγωνιστικών ρόλων, άφησε πίσω της σημαντική παρακαταθήκη και αυτήν την ξεχωριστή λάμψη που την έκανε για πάνω από μισό αιώνα μοναδική.

       

  Για τον μεγάλο θίασο του ουρανού «έφυγαν» επίσης οι αγαπημένοι ηθοποιοί Κυβέλη Θεοχάρη (7/2), Μάνος Θανόπουλος (14/2), Βασίλης Τσάγκλος (16/2), Θέμης Μάνεσης (22/2), Δημήτρης Γούσης (23/2), Ευαγγελία Σαμιωτάκη (11/3), Μαίρη Τσώνη (9/5), Γιάννης Κρανάς (11/5), Καίτη Παπανίκα (12/6), Πέτρος Αλατζάς (8/8), Αριστούλα Ελληνούδη (14/8), Τάκης Εμμανουήλ (25/8), Βαγγέλης Κομματάς (Κατσουλίνος) (4/9), Δημήτρης Σεϊτάνης (16/9),  Άρης Τσιούνης (19/9), Σοφία Ολυμπίου (26/9), Μάνος Σταλάκης (6/10), Θάνος Κανέλλης (20/10), Βασίλης Μαυρομάτης (1/11), Γιάννα Νικολοπούλου (28/12), ο διάσημος θεατρικός σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος (24/1), ο σκηνοθέτης και ποιητής Μιχάλης Παπανικολάου (16/5), ο σεναριογράφος μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών Λευτέρης Καπώνης (1/6), η εξαιρετική ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας Ζωή Φυτούση (23/7, φωτό), η θεατρική συγγραφέας και μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές των ελληνικών γραμμάτων Λούλα Αναγνωστάκη (8/10) και η ηθοποιός-στιχουργός Βέτα Μπετίνη (18/10).

       

  Τα «Καλύτερά μας χρόνια έφυγαν» για πάντα όταν στις 7 Φεβρουαρίου πέθανε ο μεγάλος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Λουκιανός Κηλαηδόνης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας ζωή, αγαπήθηκε από το ροκ κοινό αλλά και από τους λάτρεις του λαϊκού τραγουδιού.

       

   Η ιδιαίτερη φωνή της Αρλέτας που σημάδεψε την εποχή του Νέου Κύματος και των μπουάτ στο ελληνικό τραγούδι, σίγησε στις 8 Αυγούστου έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα.

              

  Από τον χώρο του ελληνικού πενταγράμμου αποχαιρετίσαμε ακόμη τον συνθέτη, αρχιμουσικό και κιθαριστή Βασίλη Τενίδη (8/2), τις τραγουδίστριες Νανά Χάρμα (13/2) και Σοφία Σιδέρη (13/3), τον σπουδαίο κιθαρίστα Αλέκο Καρακαντά (5/4), τον σημαντικό ερμηνευτή Γιάννη Καλατζή (13/7), τους βιρτουόζους του μπουζουκιού Λεονάρδο Μπουρνέλη (14/8) και Δημήτρη Τσαουσάκη (19/9), την σημαντική εκπρόσωπο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού Έλενα Κυρανά (6/9), την θρυλική τραγουδίστρια Μπέμπα Μπλανς (7/9), τον κορυφαίο μουσικό της δημοτικής μουσικής Νίκο Καρατάσο (12/10), τον τραγουδιστή της μεγάλης επιτυχίας «Οι νταλίκες» Γιώργο Σαρρή (15/10, φωτό), τον συνθέτη Αντώνη Στεφανίδη που υπήρξε μέλος των «VIKINGS» (26/11) και τον μαέστρο Χάρη Λυμπερόπουλο (27/12).

                                       

  Ο κόσμος της διανόησης, της επιστήμης και των καλών τεχνών στερήθηκε για πάντα τον αρχαιολόγο Αλέξανδρο Μάντη (3/1), τον εξαιρετικό γιατρό Επαμεινώνδα Μεγαπάνο (20/1), τον κορυφαίο ζωγράφο, ακαδημαϊκό και δάσκαλο Δημήτρη Μυταρά (16/2, φωτό), τον  διεθνούς φήμης εικαστικό και «μαέστρο» του κινήματος Arte Povera, Γιάννη Κουνέλλη (16/2), τον ζωγράφους-χαράκτες Γιώργο Ιωάννου (13/2) και Γιάννη Βαλαβανίδη (18/2), τον αξιόλογο σκιτσογράφο Διονύση Τζαννάτο (14/3), τον ακαδημαικό και καθηγητή Αδαμάντιο Πεπελάση (6/5),  τους εξαιρετικούς συγγραφείς Κώστα Μουρσελά (16/7) και Σταύρο Λαγκαδιανό (30/7), τον γιατρό που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο ΕΣΥ Χρήστο Λόλα (21/8), τον καταξιωμένο οικονομολόγο, διανοητή και συγγραφέα Κώστα Βεργόπουλο (9/11) και τον κορυφαίο ιστορικό της οικονομικής Ιστορίας της Ελλάδας Σπύρο Ασδραχά (11/12).                                                  

  Από τον χώρο των media πέθαναν η ιστορική παρουσιάστρια της ΕΡΤ Κέλλυ Σακάκου (7/1), ο επί χρόνια εκφωνητής της ΕΡΤ Νίκος Μπουγάς (12/2), ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Παναγιωτόπουλος (Bar Bar) (16/5), η αγαπητή δημοσιογράφος Νανά Καραγιάννη (φωτό) που έδινε χρόνια μάχη με την νευρική ανορεξία (27/6), ο δημοσιογράφος και στιχουργός Κώστας Βλουτής (10/10), o παλαίμαχος δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής (13/11), οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Γκρουμούτης (13/1), Βασίλης Μπεσκένης (17/12), Δημήτρης Αλειφερόπουλος (20/12) και Βίκτωρ Νέτας (28/12). 

                                                                                                                                                                                                             

  Ο εφοπλιστής, εκδότης της «Καθημερινής και ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ Αριστείδης Αλαφούζος πέθανε στις 17 Μαΐου, ο τελευταίος των μεγάλων μιας θρυλικής οικογένειας της ελληνικής ναυτιλίας Αλέξανδρος Γουλανδρής «έφυγε» στις 25 Μαΐου και στις 2 Ιουλίου απεβίωσε ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της ιδιωτικής τηλεόρασης (δημιούργησε τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ) και εφοπλιστής  Μίνως Κυριακού (φωτό).

 

Στις 29 Νοεμβρίου πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο παλαιότερος έμπορος των Αθηνών, η πλέον εμβληματική μορφή της Ερμού, με το γνωστό κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων Ευτύχιος Αλεξανδράκης.

Ο δημοφιλής Έλληνας μάνατζερ, Αλέξης Μάρδας βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Παρασκευής (13/01) στο διαμέρισμά του επί της οδού Κανάρη 23, στο Κολωνάκι, από άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Ο Μπάμπης Μουτσάτσος ιδρυτής και ιδιοκτήτης της θρυλικής "Κουίντα" της Φωκ. Νέγρη πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο μεγάλος αθλητής των 400 μ. με εμπόδια Θανάσης Καλογιάννης υπέστη ανακοπή καρδιάς στις 23 Οκτωβρίου.

O πασίγνωστος σχεδιαστής μόδας με διεθνή καριέρα, αλλά άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, Λούης Γεράρδος πέθανε ξεχασμένος στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού στα 75 του χρόνια.

  Τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με φανατικούς φίλους και υποστηρικτές, αλλά και με ανειρήνευτους αντιπάλους και εχθρούς. Βρέθηκε για 60 χρόνια στην πρώτη γραμμή όλων των πολιτικών γεγονότων και με τον θάνατό του έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας.

       

  Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Αγγέλα Κοκκόλα απεβίωσε στις 16 Δεκεμβρίου.

  Πέρα από τα σύνορά μας, μετρήσαμε απώλειες από τον χώρο της έβδομης τέχνης όπως της σπουδαίας Γαλλίδας ηθοποιού Emmanuelle Riva (27/1), του δημοφιλούς Βρετανού ηθοποιού Sir Roger Moore, ο οποίος στη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε ο μακροβιότερος «James Bond», αφού υποδύθηκε τον «007» σε επτά ταινίες και της θρυλικής Γαλλίδας ηθοποιού με την αισθησιακή ομορφιά και την απαράμιλλη φωνή Jeanne Moreau (31/7). 

Στις 20 Αυγούστου ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ με πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα, ο Jerry Lewis, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, σε ηλικία 91 ετών. Οι ταινίες του γνώρισαν όλες τεράστια εμπορική επιτυχία και ήταν πάντα στην κορυφή των box office. Όμως εκτός από τις αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες του, είχε πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές και talk shows. Όταν εμφανιζόταν στην οθόνη, σκόρπιζε το γέλιο στο κοινό με τη μοναδική του ικανότητα να αλλάζει συνεχώς εκφράσεις.

            

  Ο εκδότης του περιοδικού «Playboy» Hugh Hefner πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου και από την διεθνή μουσική σκηνή συγκίνηση προκάλεσαν ο θάνατος του σπουδαίου εκπροσώπου του Rock n Roll Chuck Berry (18/3) και του θρυλικού τραγουδιστή Johnny Hallyday (6/12, φωτό).