Οι απώλειες του 2018…

2018-12-30 19:26

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Το 2018 σε λίγες ώρες μας αφήνει και μαζί του παίρνει για πάντα  κάποιους ανθρώπους που ξεχώρισαν με το έργο και την προσωπικότητά τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για να θυμηθούμε σε ποιους είπαμε το τελευταίο αντίο…

  Με τη σάτιρά τους δημιούργησαν σχολή, οι ατάκες τους άφησαν εποχή, πολυτάλαντοι  άνθρωποι με πολύχρονη και πετυχημένη παρουσία στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Ο Τζίμης Πανούσης στις 13 Ιανουαρίου και ο Χάρρυ Κλυνν στις 21 Μαΐου, «έφυγαν» από τη ζωή και για πρώτη φορά μας έκαναν να κλάψουμε, μιας και πάντα μας χάριζαν άφθονο γέλιο και συγχρόνως προβληματισμό για τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν διαχρονικά την Ελλάδα.

  Η αυλαία έπεσε οριστικά για τους αγαπημένους ηθοποιούς: Χρήστο Δοξαρά (3/1), Γιάννη Λιούμπη (19/1), Βαγγέλη Ρωμνιό (1/2), Λάκη Σκούταρη (2/2), Κώστα Μπακάλη (11/2), Κώστα Τσαπέκο (24/2), Νίνα Σγουρίδου (12/3), Μπίλυ Κωνσταντοπούλου (Μάρτιος 2018), Χρήστο Σιμαρδάνη (13/3), Γιάννη Τότσικα (29/4), Ηλία Πετροπουλέα (20/5), Μιχάλη Δεσύλλα (31/5), Μαρία Μαρτίκα (1/6), Νίκο Χύτα (8/6), Ερρίκο Μπριόλα (21/6),  Τζέσυ Παπουτσή (1/7), Ηρώ Καλογρίδη - Κράλιοβιτς (7/7), Χρύσα Σπηλιώτη (έχασε τη ζωή της στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου), Σταύρο Φαρμάκη (28/7), Βάσω Δημητρίου (τέλη Ιουλίου) Κάτια Αθανασίου (3/9), Μαρίνα Πεφάνη (7/9), Γιώργο Παπαζήση (25/9), Νίκο Κούρο (24/10), Μαρία Ζαφειράκη (4/11), Φωκίωνα Ζαρίκο (6/11) και Γιώργο Μοσχίδη (24/12). Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, στις 29 Δεκεμβρίου, πέθανε αθόρυβα και απροσδόκητα η πολυτάλαντη ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Τόλη.

       

Επίσης σε ηλικία 80 ετών, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος μετά από προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από καιρό, «έσβησε» στις 6 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος σκηνοθέτης του σινεμά και της τηλεόρασης Δήμος Θέος (29/10) και ο σπουδαίος σκηνοθέτης, συγγραφέας και δάσκαλος του θεάτρου Γιώργος Μιχαηλίδης (22/10).

  Ο  σπουδαίος και πολυβραβευμένος σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας «έφυγε» στις 2 Μαρτίου.

  Μεγάλη ήταν η απώλεια για τα ελληνικά γράμματα όταν τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Ιουλίου, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός, Μάνος Ελευθερίου άφησε την τελευταία του πνοή.

  Ο  στιχουργός του «Αλίμονο σ αυτούς που δεν αγάπησαν» και άλλων επιτυχιών, ο Σάκης Καπίρης πέθανε στις 20 Οκτωβρίου, όπως και οι στιχουργοί μεγάλων επιτυχιών Αργύρης Βεργόπουλος (24/1),  Κώστας Κωτούλας (5/2) και Βαγγέλης Ατραΐδης (5/3).

  Ήταν μια γυναίκα με έντονο λόγο, καυστική πένα και δυναμισμό, που δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, δημοσιογραφία, υποκριτική, συγγραφή βιβλίων, τηλεπαρουσίαση. Η Ρίκα Βαγιάννη πέθανε στις 7 Αυγούστου.

  Η ελληνική δημοσιογραφία «έχασε» τους Καρολίνα Κάλφα (19/2), Χρήστο Πασαλάρη (10/3), Νίκο Γρυλλάκη (24/3), Σπύρο Παγιατάκη (17/5),  Μάνο Αντώναρο (13/7), Στάμο Ζούλα (20/11), επί σειρά ετών αρθρογράφο και πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», τον αθλητικογράφο Ανδρέα Μπόμη (11/11) και τη νεαρή δημοσιογράφο Νατάσα Βαρελά (19/8).

       

  Από τον χώρο του αθλητισμού απεβίωσαν οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Τάκης Λουκανίδης (11/1) και Κώστας Πολυχρονίου (1/6), στις 10 Ιουνίου πέθανε ο Έλληνας φαρμακοβιομήχανος και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στο μπάσκετ και στον ερασιτέχνη Παύλος Γιαννακόπουλος, καθώς επίσης και ο  Κώστας Πολίτης, ο προπονητής της «χρυσής» Εθνικής του 1987, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών (18/6).

  Η Νταίζη Μαυράκη, η Ελληνίδα καλλονή, νικήτρια των πρώτων μεταπολεμικών καλλιστείων που έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, η οποία τιμήθηκε με τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» και εκπροσώπησε τη χώρα της σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς, πέθανε στις 22 Νοεμβρίου.

  Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, αρχιμουσικός και παιδαγωγός, ο Θεόδωρος Αντωνίου, πέθανε στις 26/12 σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μακροχρόνια προβλήματα με την υγεία του, ο εξαιρετικός μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου «σίγησε» για πάντα στις 2 Οκτωβρίου και η μόνιμη πιανίστρια του Βασίλη Τσιτσάνη, Ευαγγελία Μαργαρώνη πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου.

  Από τον χώρο του ελληνικού πενταγράμμου  «έφυγαν» ο Λεωνίδας Αλαχαδάμης, ένας από τους πιο δυναμικούς ντράμερ και από τους θεμελιωτές της Ελληνικής Rock (16/2), η σπουδαία ερμηνεύτρια Ζωή Κουρούκλη (1/5), ο αξιόλογος λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης (19/10), ο Γιάννης Βλάσσης (6/5) και ο Βασίλης Καλούσης (11/10) πάλι από το λαϊκό τραγούδι , ο αξιόλογος ερμηνευτής Γιάννης Καρανίκας (13/8) και η φωνή των Δωδεκανήσων, η σημαντική παραδοσιακή τραγουδίστρια Άννα Καραμπεσίνη (8/9).

   Ο Δήμος Αμπατζόγλου, ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια που συνόδευαν τον Γιώργο Ζαμπέτα χορεύοντας συρτάκι, πέθανε στις 16 Ιουλίου.

   Ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς «έφυγε» στις 24 Απριλίου.

   Ο αγαπητός καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αγωνιστής της Δημοκρατίας Βασίλης Φίλιας, απεβίωσε  στις 12 Φεβρουαρίου.

  Την τελευταία της πνοή άφησε την 1η Σεπτεμβίου σε ηλικία 101 ετών, η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών.

  Η Βιργινία Τσουδερού, τέως υφυπουργός Εξωτερικών, πολιτική προσωπικότητα που έβαλε το δικό της διακριτό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη μεταπολιτευτική περίοδο, πέθανε στις 11 Ιουνίου.

  Ύστερα από πολύμηνη ασθένεια, ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός γιατρός Γρηγόρης Σκαλκέας απεβίωσε στις 25 Αυγούστου.

  Την 1η Απριλίου ο επιχειρηματικός κόσμος θρήνησε τον χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη, ενός  από τα τρία αδέλφια της οικογένειας από την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

                                                       

   Από το εξωτερικό δελτίο  μάθαμε για τις απώλειες του ιδρυτή των ΙΚΕΑ Ίνγκβαρ Κάμπραντ (27/1), του κορυφαίου στον χώρο της μόδας Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί (10/3), του σπουδαίου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ (14/3), του διάσημου Αμερικανού σεφ Άντονι Μπουντρέν (8/6), του δημοφιλούς ηθοποιού Μπαρτ Ρέινολντς (9/9) και του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (26/11).

  Δύο μεγάλες φωνές «σίγησαν»… η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν στις 16 Αυγούστου και ο θρύλος του γαλλικού τραγουδιού Σαρλ Αζναβούρ (1/10) σε ηλικία 94 ετών.

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους και πατέρας του επίσης πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου.