Συμφωνία χωρίς πανηγυρισμούς

2017-05-02 23:03

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και υψηλών κλιμακίων των θεσμών οι οποίες άρχισαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς, κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα το πρωί.  

  Η ευχάριστη έκβαση είναι ότι έχουμε συμφωνία γιατί εδώ και εφτά μήνες περιμένοντας αυτήν τη συμφωνία «γονάτισε» η πραγματική οικονομία, υπήρχε μεγάλη ανασφάλεια.  Από εκεί και πέρα, ό,τι μας ζήτησαν πέρσι τον Οκτώβριο, απλώς το συμφωνήσαμε τον φετινό Μάιο, ουσιαστικά κέρδος στα μέτρα αυτά καθαυτά δεν έχουμε. Πρόκειται για μέτρα 4,1 δισ. ευρώ, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα ασθενή στρώματα, γιατί η περικοπή επιδομάτων ή οι συντάξεις δεν θα πλήξουν την πλουτοκρατία. Ό,τι είχε απομείνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε ήταν οι Κυριακές, είτε ήταν τα φάρμακα στα super markets, τα δέχτηκε και θα τα εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση. Συζητάμε για ένα μεγάλο πακέτο, το οποίο ουσιαστικά είναι τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, το οποίο θα μετονομαστεί σε πιστοληπτική γραμμή , όταν τελειώσει το κανονικό μνημόνιο θα έχουμε ένα άλλο που θα το λέμε πιστοληπτική γραμμή.

  Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για το χρέος και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γιατί χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να σταθούμε στα πόδια μας. Θα πάρει λοιπόν το ταμείο μια πιο ισχυρή δέσμευση ότι θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους το καλοκαίρι του 2018. Θα συζητηθεί επίσης για πόσα χρόνια θα έχουμε μεγάλα πλεονάσματα 3,5% και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα δώσει την εγγύηση στο ΔΝΤ ότι του χρόνου θα το αποπληρώσει. Το επόμενο μνημόνιο όπως και να «βαφτιστεί» θα είναι μόνο με την Ευρώπη, αλλά για ένα χρόνο ακόμη θα έχουμε ΔΝΤ.

Εκκρεμεί φυσικά και η έξοδος στις αγορές και η άρση των capital controls, διότι δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό το κλίμα αβεβαιότητας.

  Όλα θα κριθούν την άνοιξη του 2018, όταν θα έχουμε μια υπεραξιολόγηση, για να δούμε αν θα ανέβει προς τα πάνω η οικονομία και βεβαίως θα κριθεί το ζήτημα των εκλογών.