Συνάντηση σε λεπτές ισορροπίες

2017-12-07 22:49

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Όσοι περίμεναν μία χαμηλών τόνων επίσκεψη και με διαλόγους σε ένα αυστηρά διπλωματικό πλαίσιο διαψεύστηκαν.  Τα πράγματα σχεδόν πήραν μία τροπή αναπάντεχη. Δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το format της ανταλλαγής απόψεων με τόσο έντονους διαλόγους, με δευτερολογία και ανταπάντηση. Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου το διαχειρίστηκε με αξιοπρέπεια και στην αρχή της συζήτησης με τον Ταγίπ Ερντογάν και μετά η συζήτηση κρατήθηκε ας πούμε σε ένα επίπεδο, χωρίς εντάσεις και υψηλούς τόνους, εκπλήσσοντας θετικά ακόμη και ανθρώπους που ανήκουν σε άλλον πολιτικό χώρο. Οι ελληνικές θέσεις διατυπώθηκαν με σαφήνεια και από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τις εξηγήσεις που έπρεπε να δώσει. Σίγουρα υπήρχαν πολλές ανησυχίες από πολλούς ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τι γίνεται,  ότι μπορούσε η όλη κατάσταση να είχε αρνητική εξέλιξη.

  Ο Ερντογάν φάνηκε ότι ήρθε αποφασισμένος να αναφερθεί σε όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις, γεγονός που δεν θα πρέπει να μας ξενίζει διότι η Τουρκία πάντα έρχεται με ένα συγκεκριμένο «μενού» διεκδικήσεων , στόχων κ.ο.κ.

  Αυτό που μένει από τη σημερινή επίσκεψη είναι πως για πρώτη φορά Τούρκος στο ύπατο αξίωμα, σε ελληνικό έδαφος από το ελληνικό βήμα, θέτει θέμα στο πώς η ελληνική πολιτεία ρυθμίζει τα θέματα της μειονότητάς της στη Θράκη.