Τι έμεινε από το 2017

2017-12-31 01:10

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

 

 

  Λίγες ώρες μας χωρίζουν πια από την έλευση του 2018 και ως είθισται αυτή είναι μία περίοδος απολογισμού τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο για τα πεπραγμένα της χρονιάς που φεύγει. Το 2017 ήταν σίγουρα μια χρονιά γεμάτη από γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

  Δυστυχώς η τρομοκρατία είχε τα… πρωτεία στην επικαιρότητα. Επιθέσεις σημειώθηκαν από τζιχαντιστές σε Λονδίνο, Βαρκελώνη, Νέα Υόρκη, αλλά και Αίγυπτο και Ιράν. Η Ράκα στη Συρία έπεσε στα χέρια κουρδικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ενώ κατέρρευσε η «βασιλεία του τρόμου» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

  Μέσα στη χρονιά είδαμε τον Ντόναλντ Τραμπ να ορκίζεται ως νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας να αντιμετωπίσει διάφορα σοβαρά θέματα και δημιουργώντας συγχρόνως μια παγκόσμια ανασφάλεια. Είχαμε και εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία, με τους Μαρκ Ρούτε και Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα να αναλαμβάνουν την εξουσία και στις κάλπες της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ να νικά αλλά όχι με αυτοδυναμία των Χριστιανοδημοκρατών.

  Στην Ελλάδα, στις αρχές του έτους το σαρωτικό κύμα κακοκαιρίας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, το καλοκαίρι οι φλόγες κατέκαψαν πολλές περιοχές της χώρας (τι πρωτότυπο άραγε;), σεισμικές δονήσεις είχαμε σε Λέσβο και Κω, ενώ οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής στέρησαν τη ζωή 23 συνανθρώπων μας και η ρύπανση του Σαρωνικού ήταν μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

  Ο εφιάλτης της ιλαράς επανήλθε, αποδεικνύοντας πόσο προβληματικό είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

  Εξιχνιάστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία εγκλήματα που συντάραξαν την κοινή γνώμη (απαγωγή Λεμπιδάκη, δολοφονίες Ζέμπερη και Ζαφειρόπουλου), ο Κουφοντίνας πήρε ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια εγκλεισμού και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τραυματίστηκε από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στο κέντρο της Αθήνας.

  Στον χώρο του αθλητισμού η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Λευτέρης Πετρούνιας απέδειξαν την ισχύ τους στο επί κοντώ και στους κρίκους αντίστοιχα, η Εθνική Νέων πόλο στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά η Εθνική ποδοσφαίρου.. είδε την πόρτα της εξόδου από το Μουντιάλ της Ρωσίας…

  Ακόμη, Ερντογάν και Μακρόν επισκέφτηκαν την Αθήνα, ο Τσίπρας την Ουάσινγκτον και στον χώρο του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά εκλέχτηκε αρχηγός στον νέο φορέα με το όνομα «Κίνημα Αλλαγής» χωρίς βέβαια να αποσαφηνιστούν θέσεις και πρόγραμμα του φορέα. Στη ΝΔ πραγματοποιήθηκε το 11ο Εθνικό Τακτικό Συνέδριο, προσπαθώντας ανεπιτυχώς από τα στελέχη του για έναν κοινό βηματισμό προς τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

  Το 2017 είδαμε το ετεροχρονισμένο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα και περιμένουμε εναγωνίως πια να ζήσει η Ελλάδα χωρίς μνημόνια μετά από εννέα χρόνια!...

  Ας ελπίσουμε πως το 2018 θα έχουμε περισσότερες ευχάριστες ειδήσεις !!!... Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα, με υγεία και ειρήνη για όλους !!!...